Initiatief Theater Rotterdam klimaatneutraal

01-04-2020 214 keer bekeken 0 reacties

Het initiatief 7 Square Endeavour van Theater Rotterdam, bedoeld om het Schouwburgplein klimaatneutraal te maken, is een project waar inmiddels vijf jaar aan gewerkt wordt. "Hier kunnen we echt een verschil mee maken", stelt manager Jeroen de Leeuw.

Het begon met de droom om de groenste Schouwburg van Nederland te worden, zo vertelt procesmanager Jeroen de Leeuw aan Metro. En zo was 7 Square Endeavour geboren.

Al snel sluitten De Doelen en de Vereniging Verenigd Schouwburgplein zich aan bij het initiatief van Theater Rotterdam. Het doel is om het Schouwburgplein in 2030 met tal van maatregelen volledig klimaatneutraal te maken. 

Voorbeeld
De verduurzaming van het Schouwburgplein moet dienen als een voorbeeld voor de hele wereld. Er wordt momenteel gezocht naar zes zustersteden die ook hun cultuurplein in het centrum klimaatneutraal willen maken. Eerst moet het Schouwburgplein natuurlijk zelf laten zien dat het mogelijk is. Dat gaat lukken met partners als Amvest, Arcadis, Codarts, Gemeente Rotterdam, Manhave, TNO, het ministerie van I&W en het hoogheemraadschap van Schieland. 

"Na vijf jaar zijn we nu in de uitvoerfase gekomen", vervolgt De Leeuw. Deze lente worden de eerste polderdaken met waterbuffers aangelegd. "Het gaat om daken van Calypso en van Woonstad naast Theater Rotterdam. Op 18 mei start De Doelen met het inrichten van het dak. En dat is nodig, want het Schouwburgplein is het diepste punt in de omgeving. 

Nu komen er waterbuffers op de daken. Later kan een waterbuffer worden gemaakt in een zandlaag op twintig meter diepte van waaruit in warme zomers water naar de polderdaken kan worden gepompt. Zo ontstaat een circulair systeem. 

Lees het volledige artikel op de website van Metro >>

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen