Update 13 juni 2016: Urban Strategy Tool
In het kader van het I&M programma ‘Slimme en gezonde stad’ gingen de gemeente Schiedam en TNO aan de slag. Het door TNO ontwikkelde Urban Strategy is hierbij ingezet voor een advies aan de gemeenteraad over gezonde inrichting van het Havengebied. Daarvoor is de uitgangssituatie in kaart gebracht en is er vervolgens een top 10 van meest veelbelovende maatregelen opgesteld in overleg met alle stakeholders. Deze zijn in Urban Strategy doorgerekend, zodat belanghebbenden direct de effecten van gewenste maatregelen konden zien. Op basis hiervan heeft Schiedam een verdere stap kunnen zetten voor een integraal beleid voor gezonde verstedelijking. Van dit project is een film gemaakt, welke hier te bekijken is.
Pilotstad Schiedam
Havenontwikkeling
Op 29 oktober organiseerde de gemeente Schiedam een bijeenkomst voor burgers, bedrijven en overheden om in gesprek te gaan over de toekomst van de Schiedamse haven. Na een vaartocht door de haven werd in een aantal themagroepen gesproken over de kansen en de knelpunten voor de haven en de ontwikkelingen. Dit gebeurde aan de hand van een kansenkaart die door verschillende partijen gezamenlijk was gemaakt.
Na de presentaties van de resultaten werd een intentieovereenkomst getekend om samen te gaan werken aan een duurzame en op de toekomst toegeruste Schiedamse Zeehaven met een sterk maritiem cluster en een gezonde leefomgeving.
De overeenkomst werd getekend door de Vereniging Wiltonhavengebruikers, de Ondernemersvereniging Vijfsluizen, de gemeente Schiedam, Mammoet, de provincie Zuid Holland, GGD Rotterdam-Rijnmond, het havenbedrijf Rotterdam, de verkeersonderneming en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vanuit het programma Slimme en Gezonde Stad ondertekende Marco Zeeman, Directeur Netwerk Ontwikkeling WNZ (RWS). Met de ondertekening is de pilot Schiedam officieel van start gegaan.
De ondertekende intentieovereenkomst kunt u hier inzien.
In opdracht van het programma Slimme en Gezonde stad is met behulp van de Urban Strategy Tool van TNO bekeken wat de milieu-effecten zijn van maatregelen die in het gebied genomen kunnen worden, bijvoorbeeld het verplaatsen van haven- en bedrijfsactiviteiten, het realiseren van walstroom of het instellen van een milieuzone. Samen met GGD, DCMR (Milieudienst Rijnmond), bedrijven en buurtbewoners zijn de maatregelen doorgesproken en geanalyseerd. De Urban Strategy Tool is hierbij interactief ingezet. Dit heeft geleid tot inzicht in welke maatregelen de meeste en minste milieu-effecten met zich mee brengen en vormt onderbouwing bij een advies aan de gemeenteraad van Schiedam over de toekomst van het havengebied.
Barrièrewerking A20
In deze ontwerpstudie zijn de twee gebieden, stationsgebied-Schieveste en de A20-zone, samen opgepakt om de centrale vraag te beantwoorden: hoe halen we het onderste uit de kan om de stad Schiedam zo gezond mogelijk te maken, zowel voor korte als (middel)lange termijn?
Uit de ontwerpstudie is duidelijk naar voren gekomen dat de infrabundel bij deze twee gebieden een bedreiging als een kans vormt voor stad en regio. Voorlopig is het onrealistisch om een grote ingreep uit te voeren op de A20 om barrièrewerking tegen te gaan en gezondheid te verbeteren. Daarom is de visie gebaseerd op andere oplossingsrichtingen:
- Leefomgeving verbeteren aan de bron: lucht- en geluidsoverlast tegengaan op slimme, innovatieve manieren
- Goede verbindingen realiseren, die de barrière zoveel mogelijk tegengaan, kwalitatief goede routes maken
- Programma/functies toevoegen, die het gebied activeren en kwaliteit toevoegen
- Meekoppelkansen benutten en allianties vormen: slim gebruik maken van de progamma’s, projecten en partijen die actief zijn in het gebied.
De studie heeft geleid tot het aanwijzen van 5 icoonopgaven. Onder deze icoonopgaven vallen verschillende lopende en nieuwe initiatieven. De volgende activiteiten worden door de gemeente Schiedam en het ministerie van I&M gezamenlijk ingezet:
- Vervolgstudie ‘Stad&Snelweg’: doorstuderen, in regionaal verband.
- Tussenstad: experimenteergebied creëren
- Stationsgebied: doorstuderen én doorpakken
- Onderdoorgang Parkweg: verbeteren routing
- Langzaamverkeer-verbinding verbeteren Corridor West
Het rapport met de resultaten van de ontwerpstudie vindt u hier.
Dakpark A4
De wijze waarop rijksweg A4 is gerealiseerd is een voorbeeld van SGS avant-la-lettre! Het traject tussen Schiedam en Vlaardingen is uitgevoerd als landtunnel. Op het dak van de tunnel komen een park en een sportpark. Door de verhuizingen van sportverenigingen komen elders in Schiedam ontwikkellocaties beschikbaar voor bedrijvigheid en woningbouw.
De A4 is december jl. geopend. De prioriteit van het projectteam was de tijdige oplevering van de weg. De afspraak is gemaakt dat dit voorjaar een evaluatie wordt uigevoerd. Deze evaluatie is gericht op ‘de puntjes op de i’ in Schiedam en lessen voor andere locaties.
Voor meer informatie over de projecten in Schiedam kunt u contact opnemen met dhr Bert Vos: ba.vos[apestaartje]schiedam.nl.
Eindrapportage Slimme en Gezonde Stad Schiedam
De gemeente Schiedam is een van de koplopergemeenten van het programma Slimme en Gezonde Stad van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met dit programma werken de gemeente en Rijkswaterstaat samen om de gezondheid en het welzijn van haar inwoners te bevorderen. Een hele uitdaging, want Schiedam wordt ingeklemd en doorsneden door infrastructuur. Het programma is na drie jaar afgelopen. Wat is er tot nu toe allemaal gebeurd in Schiedam? En hoe kunnen we in de toekomst verder blijven werken aan een slimme en gezonde stad? U leest het in de eindrapportage Programma Slimme en Gezonde Stad Schiedam 2015—2018.
Rapport Schiedam Tussenstad – Marco Broekman
Rapport Aardgasvrije Wijken – OverMorgen
Adviesrapport Groene Schermen – InHolland
Schiedam in Beweging - Gemeente Schiedam
Snelweg en Stad – BNA
Stationsomgeving Schiedam Centrum - Movares
Viaduct Parkweg – Grontmij
Eindrapport Schiedamse Jongeren op de fiets – Haagse Hogeschool
Tunnelvisie Rapportage – NHTV
Tunnelvisie Fotoboek – NHTV
Tour de Force – Ministerie I&W
Flyer Fietsen onder de A20 – Gemeente Schiedam
Pilot Luchtkwaliteit en Geluid – Ministerie I&W
Expert Meeting - Stand Out Now
Intentieovereenkomst Haven – Gemeente Schiedam
Presentatie klankbordgroep Wilton Haven – Gemeente Schiedam
Sensormetingen Lucht Schiedam – RIVM
Slimme en Gezonde Stad A20, Stationsgebied en Schieveste – Marco Broekman
Gezonde Verstedelijking Schiedam – Gemeente Schiedam
Eindrapport Slimme en Gezonde Stad - Gemeente Schiedam