CargoBikeXL wint Innovatiechallenge Slimme en Gezonde Stad

November 30, 2015 171 keer bekeken 0 comments

CargoBikeXL wint Innovatiechallenge Slimme en Gezonde Stad

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is begin september gestart met een Innovatiechallenge om het leven in de stad gezonder en aangenamer te maken. Ze zocht daarbij naar nieuwe manieren voor het schoner en stiller verplaatsen van mensen en goederen in de stad. Universiteiten, hogescholen, ondernemers en maatschappelijke organisaties konden tot 30 oktober hun slimme ideeën indienen.

Uit maar liefst 49 inzendingen zijn zes finalisten geselecteerd die op donderdag 26 november op de finalebijeenkomst hun idee aan de jury mochten presenteren. CargoBikeXL, was volgens de jury de besliste winnaar. Een CargoBikeXL is een hybride voertuig waarmee met een combinatie van humanpower en elektrische ondersteuning tot 5 kuub en 500 kilo aan goederen vervoerd kan worden. Een ideale manier om goederenvervoer in de stad schoner te maken en daardoor de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. De jury vond het idee innovatief, goed doordacht en praktisch uitvoerbaar. Christian Suurmeijer van CargoBikeXL kreeg uit de handen van Chris Kuijpers, directeur-generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, een cheque ter waarde van 15.000 euro. Daarnaast verbond jurylid Diena Halbertsma van het Longfonds zich als ambassadeur aan het project.

Op de tweede plek eindigde “Gecombineerd stads- en wijkvervoer regio Rotterdam”, een pilot bij een zorginstelling in Rotterdam om te onderzoeken hoe vervoersstromen in de regio zo efficiënt mogelijk georganiseerd kunnen worden. Zij ontvingen een bedrag van 10.000 euro om hun idee verder uit te werken. Daarnaast verbond jurylid Harry Geerlings, professor governance and sustainable mobility aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zich als ambassadeur aan het project.

Op de derde plaats eindigde “Frisse Scholen Routes” van Blossity. Zij gaan fijnstofmetingen doen rondom scholen in Den haag met als doel om samen met ouders en kinderen te zoeken naar de meest ‘frisse’ fijnstofvrije route naar school. Ook zij kregen een bedrag van 10.000 euro én de Directeur-Generaal er bij. Hij gaat samen met hen en de wethouder van de gemeente Den haag in gesprek om te kijken hoe dit project in Den Haag te realiseren is. 

Meer informatie over de winnaars, een beeld- en videoverslag van de Finalebijeenkomst van de Innovatiechallenge Slimme en Gezonde Stad vindt u binnenkort op deze website. 

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings